Verwachting energieprijzen 2022

Wordt energie goedkoper of duurder?

hoe staan wij ervoor

Wat zijn de gemiddelde energieprijzen in 2021?

De huidige stroomprijs in de eerste maand van 2021 is gemiddeld 22,1 cent per kWh. Bij gas is dit 79,4 cent per m3. Deze prijzen worden nog definitief berekend door het CBS. In februari weten we precies wat de gemiddelde prijzen per 1 januari 2021 is.

In 2020 was dit nog 22,5 cent voor stroom en 81,4 cent voor gas. Dit betreft de variabele energieprijzen bij een contract zonder vaste looptijd. Een vast contract heeft vaak iets lagere tarieven.

Meer dan een kwart van alle huishoudens (27%) is in de periode april 2020 tot en met april 2021 overgestapt van energieleverancier. Het aantal overstappers blijft hiermee op vrijwel dezelfde hoogte als vorig jaar. Nog eens 18% van de consumenten is de afgelopen 3 jaar gewisseld van energie-aanbieder en 8% van de huishoudens heeft het contract bij de huidige leverancier aangepast. Dat blijkt uit de Energiemonitor 2021 die is opgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

de verwachting van de energieprijzen

Verwachting energieprijzen 2022.

De plannen van de overheid om gas duurder te maken gaan we, zo denken we, volgend jaar weer terug zien. Onze verwachting is dat de energiebelasting en ODE verder worden verhoogd. Hiermee wil de overheid stimuleren dat er minder energie wordt verbruikt. Zo kunnen klimaatdoelen sneller behaald worden. De ODE wordt namelijk gebruikt om projecten te financieren waarmee duurzame energie wordt opgewekt.

Op het moment van schrijven van dit artikel (juli 2021) wordt er begonnen met het inenten van mensen met een vaccin. Het zou kunnen dat dit er uiteindelijk voor gaat zorgen dat de economie zijn oude draai weer gaat vinden en dat er in 2022 weer veel meer vraag naar energie is.

Voor nu is dit ons vermoeden. Op Prinsjesdag in september 2021 wordt er meer duidelijk over de plannen wat betreft energiebelasting en ODE. We kunnen daarna met meer informatie een verwachting uitspreken over de verwachte energieprijzen van 2022.

de toekomst

Verwachting energieprijzen 2023 – 2025

Wanneer we verder in de toekomst kijken naar verwachte energieprijzen zien we ook een stijging van de energieprijzen tegemoet. Vooral de gasprijs zal gaan stijgen is onze voorspelling. In het jaar 2025 verwachten we dat gas minimaal 10% duurder is dan op dit moment. Doordat we denken en ook hopen dat de Coronapandemie voorbij is en er veel meer energie gevraagd wordt dan op dit moment zullen de prijzen stijgen. Daarnaast denken we dat de energiebelasting en ODE ook verder verhoogd wordt. Misschien wel elk jaar tot zeker 2025.

Verder wordt de gaswinning in Groningen in 2022 gestopt. Dat zou pas in 2030 gebeuren, maar na toenemende kritiek en het terugkeren van aardbevingen in de provincie is besloten dit te vervroegen. Het aardgas uit Groningen voorziet zo’n 15 miljoen huishoudens in en buiten Nederland van het jaarlijkse gasverbruik. Doordat het gas voortaan geïmporteerd moet worden zal de prijs daardoor ook stijgen.

Wanneer je een contract hebt met vaste tarieven hebt kan de prijs toch veranderen. Je zet de leveringskosten vast. Dit is ongeveer 42% van de prijs per kWh stroom en m3 gas. De energiebelasting, ODE, netbeheerkosten en btw zet je niet vast en kunnen wijzigen.

Stel dat de gasprijs flink stijgt met wel 15 cent per m3. Zo’n 6,3 cent van die stijging had je kunnen voorkomen door een vast contract met vaste tarieven te nemen.